Pittige passata

Ingrediënten uit eigen moestuin voor 2 liter passata:

  • 2 kg rijpe tomaten (bij voorkeur vleestomaten)
  • 1 tot 3 hete pepertjes (volgens smaak) 
  • 2 sjalotten 

Overige ingrediënten:

  • olijfolie
  • 1 el paprikapoeder


te voorziene tijd: +- 45 minuten 

Stap 1:
verwarm de oven voor op 200°C 
spoel de tomaten goed, snij ze in parten (mét vel) en leg in een grote ovenplaat 
(neem harde stukken weg)
maak ook de pepertjes en de sjalotten schoon, snij ze in parten en leg ze ertussen
voeg 1 el paprikapoeder en vervolgens een flinke scheut olijfolie toe 
roer alles goed door elkaar
zet 30 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven
roer een aantal keer om 

Stap 2:
haal uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150°C
doe de tomaten in de blender en mix tot een gladde passata 
zet ondertussen enkele met heet water schoongemaakte bokalen zonder deksel in de oven (150°C) en laat deze minstens 10 minuten in de oven staan zodat de bokalen gesteriliseerd zijn 

Stap 3:
kook de passata nog een keer op (zodat ze langer bewaart)
haal de gesteriliseerde bokalen uit de oven en vul ze met de warme passata
sluit de bokalen onmiddellijk goed af

Wanneer de bokalen goed gesteriliseerd en afgesloten zijn is de passata tot een jaar houdbaar. Bewaar de bokalen op een donkere koele plaats. 
Je kunt de passata uiteraard ook in de diepvries bewaren. In de diepvries is ze ook minstens een jaar houdbaar. 

Deze pittige passata vormt de perfecte basis voor een pittige saus of stoofpotje. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb