Homemade ketchup

Ingrediënten uit eigen moestuin voor +- 150 ml:

  • 0,5 kg trostomaten
  • 1 teentje knoflook
  • snuifje gedroogde tijm

Overige ingrediënten:

  • 15 ml balsamicoazijn + wat extra om over de tomaten te druppelen
  • scheut appelazijn (naar smaak)
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • mespuntje laurierpoeder
  • 1/2 kl suiker
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper


te voorziene tijd: +- 1,5 uur

Stap 1: 
verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) 
was de tomaten en snij ze in kwartjes
leg ze in een ovenschaal 
snij ook het teentje knoflook in stukjes en strooi deze over de tomaten
kruid met een snuifje tijm, zout en zwarte peper 
besprenkel de tomaten met balsamicoazijn en olijfolie
zet de ovenschaal 1 uur in de voorverwarmde oven

Stap 2:
haal de tomaten uit de oven, hier en daar zullen ze gekarameliseerd zijn maar dit komt de smaak van de ketchup alleen maar ten goede
doe de tomaten in een kom en pureer ze met een staafmixer

Stap 3:
doe de gepureerde tomaten in een steelpannetje en zet op een laag vuur
voeg de 15 ml balsamicoazijn, een scheutje appelazijn, paprikapoeder, laurierpoeder en de suiker toe, roer goed door
je kunt naar smaak nog extra appelazijn en/of suiker toevoegen
laat dit rustig trekken en een beetje indikken

Stap 4:
laat de ketchup even afkoelen en giet daarna in het gewenste flesje of potje

De verse ketchup is in de koelkast enkele dagen houdbaar. 

Je kunt er ook voor kiezen om de ketchup in gesteriliseerde en goed afgesloten glazen flesjes te bewaren in de koelkast. Zo is de ketchup gesloten enkele weken houdbaar. Na opening binnen enkele dagen opgebruiken. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb