Courgettes & uien zoet-zuur

Ingrediënten uit eigen moestuin voor 3 kleine bokaaltjes:

  • 1 kleine of 1/2 grote courgette
  • 1 grote of 3 kleine uitjes

Overige ingrediënten:

  • 150 ml natuurazijn
  • 100 ml water
  • 120 gr kristalsuiker
  • 1 kl mosterdzaadjes
  • 1/2 kl venkelzaad
  • 1 kl kurkuma
  • 6 gedroogde jeneverbessen (2 per bokaaltje) 
  • 3 el zout

 

Stap 1: 
Snij de courgette doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij nog eens doormidden en daarna in partjes van 0,5 cm dik.
Snij de uien in even grote partjes. 
Doe samen in een kom en voeg 3 el zout toe. Roer goed om.
Laat dit enkele uren (minstens 3 uur lang) rusten in de koelkast. Roer af en toe eens om.

Stap 2:
Haal de courgettes & uien uit de koelkast en doe ze in een vergiet.
Spoel grondig af met koud water. 
Laat goed uitlekken.
Steriliseer terwijl de bokaaltjes  (minstens 10 minuten op 150°C in de oven).

Stap 3:
Breng in een kookpot de azijn, suiker, kurkuma, het mosterdzaad en venkelzaad samen aan de kook. Laat enkele minuutjes koken tot de suiker volledig is opgelost. 

Stap 4:
Voeg de courgettes en uien toe en laat nog 2 minuten zachtjes koken. 

Stap 5:
Haal de gesteriliseerde bokaaltjes uit de oven. 
Verdeel het warme mengsel over de drie bokaaltjes.
Voeg in elk bokaaltje twee jeneverbessen toe. 
Sluit de bokaaltjes onmiddellijk goed af. 

Bewaar de bokalen goed afgesloten op een koele donkere plaats. Deze zijn tot een jaar lang houdbaar.
Laat minstens twee weken staan voordat je ze consumeert. 
Na openen in de koelkast bewaren en binnen een week consumeren. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb