Rode kool met appeltjes

Ingrediënten uit eigen moestuin voor 6 porties:
- 1 grote rode kool
- 4 stoofappels of overrijpe eetappels
Overige ingrediënten:
- 2 el bruine suiker
- 1 kl speculaaskruiden (kaneel, korianderzaad, nootmuskaat, anijs, gember, piment, kardemom, suiker)
- zwarte peper
- boter
te voorziene tijd: +- 2 uur
Stap 1:
maak de rode kool schoon en snij ze in stukken van ongeveer 2 op 2 cm, spoel goed
schil de appelen snij ze in blokjes
Stap 2:
verhit een klontje boter in een grote pan
voeg de rode kool, appels, bruine suiker, speculaaskruiden en een snuifje zwarte peper toe
laat een kwartier goed aanstoven terwijl je regelmatig roert
Stap 3:
verlaag je vuur een beetje (middelhoog), zet een deksel op de pan en laat één tot anderhalf uur rustig stoven
roer regelmatig
Stap 4:
steriliseer enkele schoongemaakte bokalen (minstens 10 minuten op 150°C in de oven)
kook terwijl ook water in een brede grote pan
haal de gesteriliseerde bokalen uit de oven, zet het vuur onder de rode kool af en vul de bokalen onmiddellijk met de hete rode kool (het is belangrijk om de rode kool heet in de bokalen te doen)
vul de bokalen helemaal (tot aan het deksel)
sluit de bokalen onmiddellijk af met goed schoongemaakte dekseltjes
zet het vuur onder het kokende water uit en zet de bokalen na het vullen nog 10 minuten in het hete water
laat afkoelen en bewaar op een droge, koele plek
Deze ingemaakte rode kool is minstens 3 à 4 maanden houdbaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb