Passata

Ingrediënten uit eigen moestuin voor 2 liter passata:
- 2 kg rijpe tomaten (bij voorkeur vleestomaten)
- 3 teentjes knoflook
- gedroogde oregano
- gedroogde rozemarijn
- gedroogde tijm
Overige ingrediënten:
- zwarte peper
- zout
- olijfolie
te voorziene tijd: +- 45 minuten
Stap 1:
verwarm de oven voor op 200°C
spoel de tomaten goed, snij ze in parten (mét vel) en leg in een grote ovenplaat
(neem harde stukken weg)
kruid de tomaten met oregano, rozemarijn, tijm, peper en zout
voeg een flinke scheut olijfolie toe
maak de look schoon, snij in partjes en voeg ook toe
roer alles goed door elkaar
zet 25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven
roer een aantal keer om
Stap 2:
haal de tomaten uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150°C
haal indien gewenst de stukjes look van tussen de tomaten
doe de tomaten in de blender en mix tot een gladde passata
zet ondertussen enkele met heet water schoongemaakte bokalen zonder deksel in de oven (150°C) en laat deze minstens 10 minuten in de oven staan zodat de bokalen gesteriliseerd zijn
Stap 3:
kook de passata nog een keer op (zodat ze langer bewaart)
haal de gesteriliseerde bokalen uit de oven en vul ze met de warme passata
sluit de bokalen onmiddellijk goed af
Wanneer de bokalen goed gesteriliseerd en afgesloten zijn is de passata tot een jaar houdbaar. Bewaar de bokalen op een donkere koele plaats.
Je kunt de passata uiteraard ook in de diepvries bewaren. In de diepvries is ze ook minstens een jaar houdbaar.
Deze passata vormt de perfecte basis voor tomatensauzen of -soep.


Wil je graag dat jouw passata iets roder kleurt? Voeg dan net voor het blenden een brikje geconcentreerde tomatenpuree (70gr) uit de supermarkt toe.
Maak jouw eigen website met JouwWeb