Ovenschotel met kippengehakt, spitskool en gratin dauphinois

Ingrediënten uit eigen moestuin voor 3 tot 4 personen:

  • 400 gr geschilde aardappelen
  • een halve spitskool of ongeveer 600 gr rauwe spitskool
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalotten

Overige ingrediënten:

  • 600 gr kippengehakt
  • nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout
  • twee klontjes boter
  • 150 gr gemalen emmental of gruyère
  • 250 ml melk
  • 250 ml room


te voorziene tijd: +- 1,5 uur 


Stap 1: 
warm de oven voor op 190°C
schil en was de aardappelen en snij ze vervolgens in schijfjes van maximaal 3 mm dik
halveer de spitskool nog eens en snij ze in stukjes van ongeveer 1 op 1 cm groot 
maak de look schoon
maak de sjalotten schoon en snij ze fijn 


Stap 2:
doe de melk (250 ml) en room (250 ml) samen in een kookpot
haal de look door een lookpers en voeg ze toe aan dit mengsel
voeg ook nog 1 kl nootmuskaat, wat zwarte peper en zout toe
en breng dit mengsel vervolgens aan de kook


Stap 3:
verhit een klontje boter in een antikleefpan
fruit hierin de sjalotten en voeg vervolgens het gehakt toe
bak rul (ong. 10 minuten)


Stap 4:
verhit ook het tweede klontje boter in een antikleefpan
voeg de spitskool toe
kruid met peper, zout en nootmuskaat
stoof aan (ong. 10 minuten) 


Stap 5:
neem een ovenschotel
verdeel het gehakt onderaan
vervolgens verdeel je de spitskool erboven 
daarna leg je de aardappelschijfjes er in lagen bovenop (maximaal 3 lagen) 
giet de ingekookte room-melk-mengeling erover
werk af met de gemalen kaas
zet 40 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven